Tilbage

Til at så tomater


Såning og forspiring af tomater

Når du har fået fat på dine frø er du klar til at så. Det er bedst at så omkring marts, du kan så i små bakker eller potter. Jeg foretrækker at så i små potter eller minidrivhuse med rum i. Et frø i hvert rum. Når frøene skal spire må de gerne stå lidt varmt, over en radiator for eksempel. Så snart frøene er spiret, er det min erfaring at de har allerbedst af at stå så lyst som muligt og køligt. Jeg har mine i mit soveværelse, fordi der er sol det meste af dagen og derinde har jeg ikke varme på og tit åbne vinduer. Hvis tomaterne står for varmt eller får for lidt lys bliver de høje og ranglede – og det vil man gerne undgå.

Hvis de står ved en lavere temperatur og får meget lys, får man nogle gode robuste og kraftige planter. Men frygt ej, selvom dine planter skulle blive ranglede, så får du stadig tomater på dem og det hele skal nok gå.

Tomaterne har brug for lunt vejr, derfor skal du holde dem inde til omkring starten af maj, hvis du har et drivhus. Hvis du ikke har drivhus skal du holde dem indendørs til omkring slut maj – start juni. Det hele kommer lidt an på temperaturer og hvilke forhold du har i din have. Men som hovedregel vil tomater helst ikke have det under 8-10 grader. Tomaterne elsker masser af sol, og ikke alt for meget vind.

Alle sideskud fra tomater kan nemt blive til en ny plante, hvis du sætter den i vand eller jord. Hvis du har en tomat hvor du er kommet til at knække den midt over eller brække en gren af, så kan du altid sætte den i vand eller en potte med jord, så vil den hurtigt danne nye rødder og gro videre. Det er virkelig smart!

Dyrning Af Tomater Beskaering Af Sideskud 724X1024

 

Opbinding af tomatplanter

Hvis tomater fik lov at gro, som de ville gøre i naturen, ville tomaterne lægge sig ned langs jorden og slå rødder hele vejen langs stilken, og så skyde i alle retninger. Dette er dog ikke en særlig hensigtsmæssig måde at dyrke tomater på herhjemme, hvis man gerne vil have så mange frugter som muligt. Derfor skal man binde sine tomater op. Der er mange måder at gøre det på. For de indeterminante virker det som ofte bedst at bruge en pind, en tomatspiral eller en snor. En super enkelt måde at binde tomater op, er at tage en sten med hul i, binde en snor igennem stenen, binde den anden ende af snoren fast i drivhusets loft og så sno snoren rundt om tomatens stilk. Dette er en super billig måde, i forhold til de dyre opbindingspinde eller tomatspiraler.

Når det kommer til de determinante – busktomaterne. Så kan man godt binde dem til en pind også, jeg synes dog det er langt nemmere at sætte dem i bur. Man kan tage noget hønsenet og forme en søjle af det, som man sætter ned omkring tomaten. Jeg selv fletter nogle i pil, de er rigtig fine og kan bruges flere år i træk.

Tomatplanter på friland, i højbede, i krukker eller kapilærkasser

Dyrkning af tomater kan foregå mange steder. Tomater kan dyrkes direkte i jorden, i højbede, i krukker eller i kapilærkasser. De har ikke det store imod at tørre ud, men skal selvfølgelig vandes, de har bedre af at blive vandet meget, af få gange, end at blive slatvandet. De gødes gerne lidt, og gerne med en kalkholdig gødning, eller med æggeskaller. For meget gødning vil gøre frugterne lidt kedelige i smagen.


  • Smartplant.dk

    Anemonevænget 2
    5540 Ullerslev
    Cvr: 38982141
    Tel: +45 20 73 84 87 Info@smartplant.dk


© 2018-2019 Smartplant.dk

Vi accepterer følgende korttyper